ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ - ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ

Στην δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα ανακαλύφθηκαν κάποια είδη οργανικών χημικών ενώσεων τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και συντήρηση του οργανισμού μας, ενώ η έλλειψή τους οδηγεί σε έκπτωση οργανικών λειτουργιών, είτε ακόμα και στην αδυναμία του οργανισμού να διατηρηθεί στη ζωή. Μιλάμε για τις γνωστές σε όλους μας <βιταμίνες>, οι οποίες βρίσκονται στην πλειοψηφία των προϊόντων που καταναλώνει ο άνθρωπος ως τροφή, κι έχουν θεμελιώδη ρόλο στη μεταβολική δραστηριότητα του οργανισμού. Δηλαδή συμμετέχουν καθοριστικά -μέσα από την πιο απλή φαινομενικά απόφασή μας σχετικά με το είδος της τροφής που θα καταναλώσουμε- στο αν θα αδυνατίσουμε ή θα παχύνουμε στο αν θα έχουμε αποτελεσματικό ανοσοποιητικό σύστημα, συμμετέχουν ακόμα και στο βαθμό ευφυίας που μπορεί καθένας μας να επιτύχει σε συνδυασμό με τις γενετικές του καταβολές. Κι ενώ τα βασικά λειτουργικά χαρακτηριστικά των βιταμινών σε σχέση με την χρησιμότητά τους έχουν αποκωδικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, εντούτοις παραμένει ακόμα μεγάλη πρόκληση για τη σημερινή αλλά και μελλοντική επιστημονική έρευνα η ακριβέστερη συνεισφορά των βιταμινών στην θωράκιση της ανθρώπινης υγείας. Φυσικά, καθώς τα είδη της τροφής ποικίλουν, έτσι και η περιεκτικότητα της κάθε τροφής σε, είδος, ποσότητα αλλά και ποιότητα (σε σχέση με την ικανότητα αφομοίωσης από τον ανθρώπινο οργανισμό) βιταμινών είναι συνήθως πολύ διαφορετική ανάμεσα στο πλήθος των τροφίμων. Αναμφισβήτητα, το επιστημονικά αποδεδειγμένα βέβαιο είναι ότι τρόφιμα τα οποία ανήκουν στην οικογένεια των υπερτροφών, διαθέτουν ζηλευτή περιεκτικότητα τόσο σε βιταμίνες όσο και σε άλλα στοιχεία ιδιαίτερα σημαντικά για τον οργανισμό μας, όπως ανόργανα άλατα, μεταλλικά στοιχεία, διαιτητικές ίνες, και πλήθος άλλων. Κάθε τρόφιμο, μέλος της οικογένειας των υπερτροφών, μόνο του ή σε συνδυασμούς, μπορεί να επιτύχει σε μεγάλο βαθμό το αγαθό της υγείας, πάντα βεβαίως υπό την προϋπόθεση τήρησης και άλλων παραγόντων όπως η άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή, ο επαρκής ύπνος, η καλή διάθεση και ψυχολογία γενικότερα. Πρέπει να τονισθεί ότι τις περισσότερες φορές, τυχόν έλλειψη σε μια ή περισσότερες βιταμίνες, (υποβιταμίνωση ή αβιταμίνωση) είναι δυνατόν να θεραπευτεί με την λήψη αντίστοιχης ή αντίστοιχων βιταμινών μέσω της τροφής, άρα ιδανική επιλογή θα μπορούσε να αποτελέσει και συγκεκριμένη κατηγορία super foods.