ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΡΙΖΕΣ - ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ

Στη δεκαετία του 1950 άρχισε να αναπτύσσεται η θεωρία των ελεύθερων ριζών. Η θεωρία αυτή υποστήριξε, και στα επόμενα χρόνια επαληθεύτηκε, ότι σε επίπεδο κυτταρικής λειτουργίας παράγονται υποπροϊόντα μεταβολικών διαδικασιών. Πρόκειται ουσιαστικά για μόρια που ενοχοποιούνται για πρόκληση μικρότερων ή πιο εκτεταμένων βλαβών σε υγιή κύτταρα μέσω μιας αρκετά πολύπλοκης διαδικασίας που ξεκινά από την χρήση του οξυγόνου μέσα στο κύτταρο για ενεργειακούς σκοπούς και καταλήγει σε ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα φθοράς του οργανισμού, το οποίο στην καλύτερη περίπτωση εκδηλώνεται ως ρυθμός γήρανσης κάθε οργανισμού, αλλά συχνά εμπλέκεται και σε δυσάρεστες καταστάσεις υγείας όπως, εκφυλιστικές παθήσεις και διάφορες άλλες ασθένειες. Βεβαίως ο οργανισμός, μέσω των γενετικά ανεπτυγμένων δικών του μηχανισμών συστατικών διαθέτει όπλα εξουδετέρωσης των ελεύθερων ριζών. Χαρακτηριστικότερα αυτών αποτελούν διάφορα ένζυμα, ενδογενή αντιοξειδωτικά μόρια, διαιτητικά αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνες, μέταλλα, φλαβονοειδή κλπ, καθώς και ειδικές ουσίες όπως για παράδειγμα το λιποϊκό οξύ, το συνένζυμο Q10. Βεβαίως, η ικανότητα αντίστασης του οργανισμού στη φθορά που προκαλείται από την παραμονή των ελεύθερων ριζών στο ανθρώπινο σώμα, κάμπτεται με την πάροδο της ηλικίας, αλλά και από άλλους ιδιαίτερους παράγοντες όπως η τοξικότητα παραγόντων που επιβαρύνουν την καθημερινότητα κάθε ανθρώπου. Συνηθέστεροι τέτοιοι παράγοντες συναντώνται στην καθημερινότητα κάθε ανθρώπου: περιβαλλοντική μόλυνση και ρύπανση, βλαβερές συνήθειες (κάπνισμα, αλκοόλ), παράγοντες αύξησης του άγχους οι οποίοι προκαλούν την παραγωγή στρεσογόνων ορμονών - επινεφρίνη, νορεπινεφρίνη, κορτιζόλη- και κυρίως η ποιότητα της τροφής που καθένας μας επιλέγει να καταναλώνει στα πλαίσια των διατροφικών του συνηθειών καιτις περισσότερες φορές αφορά σε καταναλωτικά πρότυπα που οδηγούν δυστυχώς σε βιομηχανικά επεξεργασμένα τρόφιμα, και γρήγορο φαγητό συχνά αμφίβολης θρεπτικής αξίας.
Στον αγώνα που δίνει κάθε στιγμή ο οργανισμός μας να υπερισχύσει έναντι της φθοράς που προκαλείται από την αναπόφευκτη δημιουργία ελεύθερων ριζών στα κύτταρά του, αποτελεσματικό σύμμαχο αποτελούν πολλές τροφές που δικαιολογημένα λόγω της υψηλής αντιοξειδωτικής τους δράσης εντός του οργανισμού αναγορεύονται σε super foods. Η προαναφερόμενη αντιοξειδωτική δράση αυτών των υπερτροφών, σήμερα υπάρχει τρόπος να ποσοτικοποιηθεί μέσω εργαστηριακών μεθόδων,  (Μέθοδος Oxygen Radical Absorbance Capacity –ORAC-). Έχουμε την δυνατότητα έτσι, να γνωρίζουμε εκ των προτέρων την δυνητική αντιοξειδωτική δράση που μπορεί να προσφέρει κάποιο συγκεκριμένο φρούτο ή λαχανικό, ή κάποιος συγκεκριμένος χυμός, είτε και το τρόφιμο του οποίου συστατικά μπορεί να αποτελούν επιμέρους υπερτροφές (π.χ ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα σε μπάρες τροφίμων, γκρανόλες κλπ).