Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία - ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ

Όταν μιλούμε για τα μεταλλικά στοιχεία στη διατροφή μας, (διατροφικά ανόργανα στοιχεία ή διατροφικά ορυκτά) αναφερόμαστε συνήθως σε περίπου 25 μέταλλα τα οποία συναντούμε ευρέως στη φύση κι η συγκέντρωσή τους στον οργανισμό μας έχει θεμελιώδη σημασία στην εύρυθμη λειτουργία του.
Για λόγους ποσοτικής απαίτησης επάρκειας στον οργανισμό μας χωρίζονται σε 2 επιμέρους κατηγορίες:
Α) Μακροστοιχεία ή μακρομέταλλα τα οποία οφείλουμε να προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας σε αναλογικά πολλαπλάσιες ποσότητες σε σχέση με το σύνολο της απαιτούμενης πρόσληψης των ανόργανων θρεπτικών συστατικών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα: Ασβέστιο, Φώσφορο, Μαγνήσιο, Κάλιο, Νάτριο κλπ.
Β) Ιχνοστοιχεία ή μικρομέταλλα τα οποία οφείλουμε να προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας σε αναλογικά μικρότερες ποσότητες σε σχέση με το σύνολο της απαιτούμενης πρόσληψης των ανόργανων θρεπτικών συστατικών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα: Σίδηρος, Χαλκός, Ψευδάργυρος, Σελήνιο, Μαγγάνιο, Χρώμιο κλπ.
Ίδια βασική κατηγοριοποίηση, καθώς και παρόμοια σημασία λειτουργικότητας συναντούμε και στα περισσότερα είδη του λοιπού ζωικού βασιλείου, καθώς και στο φυτικό. Τόσο ο ιατρός, όσο και ο κτηνίατρος και ο γεωπόνος, υιοθετώντας τον όρο «τροφοπενία» περιγράφουν ουσιαστικά το χαρακτηριστικό έλλειψης συγκεκριμένου ή συγκεκριμένων διατροφικών μεταλλικών στοιχείων στον άνθρωπο, στο εκτρεφόμενο ζώο, ή στο καλλιεργούμενο φυτό.
Παρά το γεγονός ότι τα ανόργανα θρεπτικά συστατικά των τροφών, δεν συμμετέχουν στη διαδικασία παροχής ενέργειας αναφορικά με το θερμιδικό ισοζύγιο, η επαρκής λήψη τους μέσω της διατροφής, θεωρείται μέγιστης σημασίας, εφόσον συμμετέχουν καθοριστικά σε τρεις βασικές βιολογικές λειτουργίες απαραίτητες στην επιβίωση του οργανισμού.

  • Αποτελούν δομικά στοιχεία διαφόρων ιστών του οργανισμού (π.χ οστά, δόντια, μύες κλπ), και γι’ αυτό η έλλειψή τους εντοπίζεται σε ασθένειες όπως η οστεοπόρωση, διάφορες μυοπάθειες, νευροπάθειες, αναιμίες, κλπ.
  • Αποτελούν βασικό λειτουργικό παράγοντα σε κάθε μαλακό ιστό αλλά και σε όλα τα υγρά του σώματος, συμμετέχοντας σε θεμελιώδεις διαδικασίες διατήρησης του οργανισμού. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την επίτευξη, οξεοβασικής ισορροπίας, αιμοστατικής δράσης, νευρικής και μυϊκής αντίδρασης σε κάθε λογής ερεθίσματα, λειτουργικής κατανομής των υγρών στα επιμέρους συστήματα του οργανισμού, ικανότητα και ποιότητα καρδιακής λειτουργίας, κλπ.
  • Αποτελούν βασικό ρυθμιστικό παράγοντα, διαφόρων σύνθετων οργανικών διεργασιών, καθώς αποτελούν επιμέρους χημικό τμήμα συγκεκριμένων ορμονών, ενζύμων, και βιταμινών. Αναμφισβήτητος επίσης κρίνεται ο ρόλος των μικρο και μακρομετάλλων ως ηλεκτρολυτική δράση για τη διατήρηση της υγρασίας αλλά και πλήθους άλλων απαραίτητων λειτουργιών σε κυτταρικό επίπεδο. Οι συνθήκες αφυδάτωσης του οργανισμού μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες καταστάσεις για την επιβίωσή του.
Από την επάρκεια μεταλλικών αλάτων και την εξειδίκευσή τους να δεσμεύουν ορισμένες βλαβερές χημικές ενώσεις, κρίνεται επίσης η ικανότητα του οργανισμού για αποτοξινωτική δράση απέναντι σε απειλητικές συγκεντρώσεις διαφόρων επιβαρυντικών βιοτικών και αβιοτικών παραγόντων, όπως για παράδειγμα βαρέα μέταλλα, επιβαρυντική δράση πλήθους βιομηχανικά επεξεργασμένων τροφίμων κλπ. Αποτελεσματικό τρόπο διάθεσης στον οργανισμό μας, πλήρους οπλοστασίου μετάλλων και ιχνοστοιχείων για τη θωράκισή του, αναμφισβήτητα αποτελεί η καθημερινή ορθολογική κατανάλωση υπερτροφών. Υπερτροφές που σας προσφέρει η ΜΑΣΤΡΟ με τις συστάσεις της ιδανικότερης ποιότητας κι εξειδίκευσης.