ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΜΑΣΤΡΟ - ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ

Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία

Όταν μιλούμε για τα μεταλλικά στοιχεία στη διατροφή μας, (διατροφικά ανόργανα στοιχεία ή διατροφικά ορυκτά) αναφερόμαστε συνήθως σε περίπου 25 μέταλλα τα οποία συναντούμε ευρέως στη φύση κι η συγκέντρωσή τους στον οργανισμό μας έχει θεμελιώδη σημασία στην εύρυθμη...

Περισσότερα...

Φυτοχημικές Ουσίες

Ένα από τα ευρήματα στη μάχη για την προάσπιση της ανθρώπινης υγείας μέσω της διατροφής τα τελευταία τριάντα χρόνια είναι οι λεγόμενες φυτοχημικές ουσίες (κουμαρίνες, σαπονίνες, ισοφλαβόνες, λυκοπένιο, ενώσεις αλισίνης, λεμονίνες, φυτικές στερόλες κλπ). Πρόκειται για...

Περισσότερα...

Βιταμίνες

Στην δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα ανακαλύφθηκαν κάποια είδη οργανικών χημικών ενώσεων τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και συντήρηση του οργανισμού μας, ενώ η έλλειψή τους οδηγεί σε έκπτωση οργανικών λειτουργιών, είτε ακόμα και στην αδυναμία του οργανισμού...

Περισσότερα...

Ελεύθερες Ρίζες

Στη δεκαετία του 1950 άρχισε να αναπτύσσεται η θεωρία των ελεύθερων ριζών. Η θεωρία αυτή υποστήριξε, και στα επόμενα χρόνια επαληθεύτηκε, ότι σε επίπεδο κυτταρικής λειτουργίας παράγονται υποπροϊόντα μεταβολικών διαδικασιών. Πρόκειται ουσιαστικά για μόρια που...

Περισσότερα...

Βιολογικά ή Συμβατικά;

Μπάρες δημητριακών, και όχι μόνο!
Να προτιμήσω συμβατικά ή βιολογικά συστατικά;
Ερώτημα εύλογο, αλλά για την απάντησή του, απαραίτητο είναι να γνωρίζουμε πως ακριβώς ορίζονται οι δύο αυτές έννοιες, ποια είναι τα πλεονεκτήματα της κάθε μίας αλλά και ποιοι είναι οι...

Περισσότερα...